/ / iStock/Getty Images
Германският канцлер Олаф Шолц започва в петък своето двудневно турне на Балканите, където ще се опита да реши два ключови спорни въпроса в региона.

В първия ден той ще посети Косово и Сърбия. В Прищина ще проведе среща с германските войници в рамките на мисията КФОР и ще проведе разговори с държавните и правителствените ръководители на най-младата балканска държава. След това германският канцлер ще пристигне в Белград за преговори със сръбското ръководство.

Вечерта той ще пътува за Гърция по покана на гръцкия си колега Кириакос Мицотакис, където ще присъства на вечеря в Солун с представители на страните от регионалната инициатива „Процес на сътрудничество в Югоизточна Европа“ (ПСЮИЕ).

На срещата на върха на ПСЮИЕ ще присъства и министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, придружен от вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич и външния министър Буяр Османи.

След престоя си в Гърция, Шолц трябва да посети Скопие утре, а оттам идва в София.

Фокусът на неговата балканска обиколка, според неговия кабинет, ще бъде европейската перспектива на страните от Западните Балкани и приносът на Германия за подобряване на регионалното сътрудничество и преодоляване на двустранните блокади. Освен това ключова тема на разговора ще бъде, както беше обявено от Берлин, съвместната реакция на руската агресия срещу Украйна.