/ Guliver/Getty Images
Корпорацията Twitter обяви снощи, че хакери са атакували около 130 акаунта при кибератаката по-рано тази седмица, която компрометира профилите на много изтъкнати личности и организации, предаде Ройтерс.

Престъпниците добили достъп до вътрешните системи на социалната мрежа, за да присвоят платформите на видни личности, сред които кандидата за президент Джо Байдън, телевизионната водеща Ким Кардашиан, експрезидента Барак Обама и милиардера Илон Мъск. От тяхно име хакерите са поискали купуване на дигитална валута.

ФБР пое разследването на кибератаката срещу Twitter

От Twitter казаха още, че хакерите са съумели да установят контрол върху "малко подмножество" на атакуваните профили и са изпращали съобщения от тяхно име. Компанията добави, че продължава да проучва дали са били откраднати лични данни на мишените. Сред тях са още рапърът Кейни Уест, основателят на Amazon Джеф Безос, инвеститорът Уорън Бъфет, основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс и корпоративни сметки на "Юбер текнолоджис" и корпорацията "Епъл".

Клонът на ФБР в Сан Франциско е започна свое разследване, а мнозина членове на Конгреса във Вашингтон настояват да получат доклад за случилото се. По първоначални данни измамниците са се сдобили с криптовалута за над 100 хиляди долара.
БТА