ФБР
ФБР / iStock/Getty Images
Тя е засегнала акаунтите на известни американски личности и компании
Федералното бюро за разследване на САЩ (ФБР) пое разследването на вчерашната кибератака срещу Twitter, при която бяха хакнати акаунти на известни политически личности, бизнесмени и компании, съобщи Ройтерс.

Сред засегнатите са Джо Байдън, Бил Гейтс, Илон Мъск, Джеф Безос, Майк Блумбърг, Уорън Бъфет и Барак Обама. Белият дом обяви, че профилът на президента Тръмп не е пострадал и той ще продължи да използва Twitter.

Кибератаката отново поставя на дневен ред въпросът за сигурността във виртуалното пространство, отбелязва Франс прес.

Измамници са получили 112 хил. долара от хакнати акаунти на знаменитости в Туитър

В хакнатите профили бяха публикувани съобщения с призив към потребителите на социалната мрежа в рамките на 30 минути да изпратят хиляда долара в биткойни, за да спечелят в замяна две хиляди.

"Регистрирахме нещо, за което смятаме, че е координирана технологична атака, извършена от индивиди, които успешно са атакували някои наши служители, имащи достъп до вътрешните ни системи и инструменти", заяви Туитър.

"Тежък ден днес за нас в Twitter", заяви в Twitter ръководителят на социалната мрежа Джак Дорси.

Според специализирания сайт Blockchain.com, който следи трансакциите в криптовалути, общо 12,58 биткойна (близо 116 хиляди долара) са били изпратени до един от адресите, споменати във фалшивите публикации.

Засегнати от кибератаката бяха и профилите на компаниите Епъл, Юбър и някои компании, специализирани в биткойни.

По последни данни на агенция Блумбърг хакерите са успели да съберат най-малко 110 хиляди долара, предаде ТАСС.
БТА