Обвиняват Березовски в заговор за насилствено превземане на властта
Обвиняват Березовски в заговор за насилствено превземане на властта / netinfo
Руската Федерална служба за сигурност (ФСБ) повдигна задочно обвинение срещу живеещия в изгнание в Лондон руски олигарх Борис Березовски заради интервюто му, публикувано на 16 февруари т. г. във вестник "Гардиън", в което той призова за насилствена смяна на властта в Русия. Това съобщи неговият адвокат Андрей Боровков, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Березовски е обвинен в заговор за насилствено превземане на властта, уточни Боровков пред журналисти. Наказателното дело срещу Березовски беше образувано на 13 април. В интервюто руският олигарх заявява, че "без сила, без натиск, няма да настъпят никакви промени". Запитан от "Гардиън" дали подготвя революция, Березовски отговаря: "Да, имате право."

Адвокатът посочи, че това наказателно дело е обединено в едно производство с подобно дело, образувано заради изказвания на Березовски пред медии, включително руски.

На 1 март Русия изпрати молба до британските власти за екстрадиция на Березовски, но на 1 юни лондонски съд я отхвърли с мотива, че той има политическо убежище във Великобритания.