Обвиниха скандален френски бизнесмен за финансови измами
Обвиниха скандален френски бизнесмен за финансови измами / снимка: БГНЕС, архив

Френският бизнесмен Бернар Тапи беше обвинен за финансови измами, предаде Франс прес, като се позова на адвоката на Тапи Ерве Тьомим.

Обвиненията бяха предявени след разследване на решението на арбитражен съд да присъди на Тапи 403 милиона евро като обезщетение по дългогодишния му съдебен спор с банката Креди лионе относно продажбата на компанията Адидас, някога собственост на милионера.

От четири дни 70-годишният Тапи беше под арест в строгоохраняваната част на парижка болница. Сега той е пуснат на свобода, при условие, че се подлага редовно на съдебен контрол, допълва БТА.

Адвокатът на Тапи каза, че клиентът му ще направи изявление по въпроса в понеделник, след като си почине.

Също днес консорциумът, който преди години беше натоварен от френската държава да управлява пасивите на закъсалата банка Креди лионе, внесе жалба в парижкия апелативен съд срещу решението на арбитражния съд.

Тапи твърдеше навсякъде, че е бил ощетен при продажбата на Адидас, която беше купена от инвестиционен фонд, в който през 1993 г. участваше Креди лионе. Смята се, че Тапи е успял да убеди в крайна сметка през 2007 г. президента Никола Саркози и
тогавашната министърка на финансите Кристин Лагард в правотата си.

Лагард е издала решение със спора да се заеме арбитражен съд, който на 7 юли 2008 г. постанови, че на Тапи трябва да се изплатят 403 милиона евро заради ощетяването му при продажбата на Адидас.

Сумата плати консорциумът, управляващ пасивите на Креди лионе. Тази сума позволи на Тапи, който някога беше и министър, а после попадна в затвора, да се върне отново в бизнес средите.

Тапи твърди, че никога не е говорил по въпроса нито със Саркози, нито с Лагард. Но разследване показа, че той е посещавал често Елисейския дворец през юли 2007 г. и че
тази визита е касаела именно въпроса за арбитражния съд.