/ iStock/Getty Images
Броят на хората с повдигнати обвинения в корупция в Китай почти се е удвоил през 2019 г., става ясно от доклад на прокуратурата, предаде Франс прес.

На общо 18 585 души са били повдигнати обвинения в корупция миналата година, което е ръст с 90 процента спрямо предходната година. Това показва докладът на Върховната народна прокуратура, предаден на депутатите на годишната сесия на парламента в Пекин.

В 16 от случаите става дума за ръководители на провинции и министри.

СЗО ще проучи произхода на коронавируса в Китай


Общо 25 000 процеса за корупция, злоупотреба с финансови средства или подкупване са се състояли през 2019 г., което е довело до осъждането на 29 000 души.

Прокуратурата съобщи и за 22 дела през 2019 г., свързани със спорния закон за мъчениците, който криминализира всяка обида срещу хора, смятани за герои, съгласно официалната историческа доктрина на партията.

Редица висши представители на комунистическите власти бяха отстранени от началото на операцията "чисти ръце" през 2013 година. Антикорупционната кампания на президента Си Цзинпин е довела по последни официални данни до санкционирането на най-малко 1,5 милиона кадри на Китайската комунистическа партия.
БТА