/ ThinkStock/Getty Images
Започна обискът в руското търговско представителство във Вашингтон. Представителят на руското посолство Николай Лахонин съобщи, че руски дипломати са допуснати на обиска. След настоятелното искане от руска страна служители на посолството бяха допуснати за огледа“, каза той.

Руски зам.-министър: Свикнали сме с американската намеса

В самото търговско представителство заявиха, че са изнесени всички предмети и вещи, необходими за функционирането на дипломатическата мисия. Руското Министерство на външните работи окачестви обиска като небивала агресивна акция, която американските спецслужби, подхвърляйки компрометиращи предмети, могат да използват за провокации.

Руски дипломати започнаха да напускат консулството в Сан Франциско

Обискът е част от дипломатическата война между САЩ и Русия. Миналия месец САЩ поискаха от Русия да закрие до 2 септември консулството си в Сан Франциско и търговските си представителства във Вашингтон и Ню Йорк.

Русия обвини САЩ, че застрашават сигурността на нейни граждани

Вашингтон обясни, че това е в отговор на искането на Москва да бъде съкратен американския дипломатически персонал в Русия със 755 души – или до 455 души. Кремъл обясни искането си с антируските санкции, които Конгресът на САЩ гласува това лято.
 
БГНЕС