/ iStock/Getty Images
Председателят на Суверенния съвет на Судан Абдел Фатах ал-Бурхан обяви извънредно положение, разпусна властите, ръководещи демократичния преход в страната, и обяви съставянето на ново правителство, след като тази сутрин войници задържаха членове на правителството и лидери на политически партии.

В свое телевизионно обръщение към нацията генерал Абдел Фатах ал-Бурхан заяви: "За да коригираме хода на революцията, решихме да обявим извънредно положение в цялата страна... да разпуснем преходния суверенен съвет и кабинета".

Изявлението бе направено в момент, когато в столицата Хартум избухнаха сблъсъци, а войници стреляха с бойни патрони по хора, излезли на улицата, за да протестират срещу завземането на властта, съобщи АФП.

Насилието беше съсредоточено предимно пред щаба на армията в столицата, часове след като войници задържаха министър-председателя Абдала Хамдок, министрите в неговото правителство и цивилни членове на управляващия съвет на Судан, съобщи министерството на информацията.

Рано сутринта интернет услугите в цялата страна бяха прекъснати, а главните пътища и мостове в Хартум - затворени, преди войниците да нахлуят в централата на суданската държавна телевизия.

Скоро след това хората излязоха по улиците в знак на протест срещу действията на военните, като запалиха гуми и натрупаха редици от тухли по пътищата, за да ги блокират.

"Военните сили стреляха с бойни патрони по протестиращите, отхвърлящи военния преврат", заявиха от министерството на информацията.

По данни на Централния комитет на суданските лекари, независим съюз на медиците, при сблъсъците досега са ранени около десет души.
 
БГНЕС