/ iStock/Getty Images
Съветът за сигурност на ООН гласува с единодушие за удължаване на мироопазващата мисия на световната организация в Южен Судан и й възложи да развива "тригодишна стратегическа визия за предотвратяване на връщане на гражданската война", като съдейства за мира на национално и местно ниво, предаде Асошиейтед прес.

Резолюцията, одобрена от съвета, удължава мандата на почти 20-хилядната мисия до 15 март 2022 г. и я упълномощава да "подкрепя представително и отговорно управление и свободни, честни и мирни избори".

В нея се настоява всички страни в конфликта и въоръжени групи "незабавно да спрат боевете в целия Южен Судан".

Съветът за сигурност призна, че "постоянното прекратяване на огъня се спазва в повечето райони на страната" и че има намаляване на насилието, но осъди всички бойни действия, "при които са убивани и разселвани хиляди хора".

ООН: Близо 80 милиона са бежанците по света

Членовете на съвета изразиха "сериозна тревога" от продължаващите съобщения за сексуално и основано на полова принадлежност насилие и настояха всички страни в конфликта веднага да спрат всякакво насилие и нарушения на човешките права и да потърсят отговорност от виновните.

В резолюцията беше изразена тревога от "тежката хуманитарна ситуация, високото ниво на хранителна несигурност в страната и вероятен глад в някои райони", както и от това, че 8,3 милиона южносуданци се нуждаят от хуманитарна помощ.
БТА