Шестима български граждани са задържани в Южен Судан
Шестима български граждани са задържани в Южен Судан / снимка: Guliver/Getty Images

Шестима българи са задържани от бунтовническа група в Судан, съобщиха от Министерството на външните работи.

На 26 януари хеликоптерът на българска авиокомпания, изпълняващ полети по договор със Световната продоволствена програма на ООН, е извършил принудително кацане в района на град Кадугли, южната част на Република Судан.

Машината е изпълнявала редовен полет по маршрут Румбек - Хартум.

Българите - трима души екипаж и трима служители на компанията, са задържани от местна групировка. Бунтовниците водят военни действия срещу правителствените сили в района.

Суданското правителство е изпратило в района военен самолет на по-голяма височина, който е локализирал хеликоптера от въздуха, констатирайки, че няма видими поражения по него.

По информация на мениджъра на българската авиокомпания в Судан, „шестимата българи се намират на сигурно място и се чувстват добре“, уточняват от българското външно министерство.

Оттам уверяват още, че са в постоянна връзка с кабинета на Генералния секретар на ООН, със зам. генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси и други органи на световната организация, които са ангажирани от нашата страна и полагат всички възможни усилия за освобождаването на българските граждани.