Близо 16 000 деца са били въвлечени в конфликта в Южен Судан от 2013 г.
Близо 16 000 деца са били въвлечени в конфликта в Южен Судан от 2013 г. / Guliver/Getty Images

Въоръжени групи и правителствените войски в Южен Судан от началото на въоръжения конфликт в страната през 2013 г. са привлекли към бойните действия около 16 000 деца войници, включително над 650 т.г. Това съобщи агенцията на ООН за децата УНИЦЕФ, цитирана от световните агенции.

Според данни на организацията бунтовници и войници продължават да привличат непълнолетни към военни акции въпреки изявленията за слагане на край на тази практика.

УНИЦЕФ припомня, че преди година в Южен Судан над 1775 деца войници са били върнати при семействата си, което е било една от най-големите демобилизации на непълнолетни в историята. Възобновяването на бойните действия и връщането към практиката за вербуване на непълнолетни обаче може да заличи постигнатите успехи.

Конфликтът в Южен Судан - най-младата членка на ООН, която получи независимост едва през 2011 г. - се характеризира и с повсеместно сексуално насилие срещу жените и момичетата, посочва УНИЦЕФ.

"Децата преминават през чудовищни изпитания", подчерта заместник-изпълнителният директор на организацията Джъстин Форсит при посещение в Южен Судан.

Близо 16 000 деца са били въвлечени в конфликта в Южен Судан от 2013 г
netinfo

По данни на ООН за две години и половина от началото на конфликта между поддръжниците на президента Салва Киир и лоялните към бившия вицепрезидент Риек Мачар около 900 000 деца са били принудени да се изселят, над 13 000 са изчезнали или са били разделени от родителите си, 250 000 са на границата на пълното изтощение.

Като "деца войници" се определят лицата, привлечени към въоръжени отряди на възраст под 18 години, а набирането на войници под 15-годишна възраст е военно престъпление според Международния наказателен съд.

Близо 16 000 деца са били въвлечени в конфликта в Южен Судан от 2013 г
netinfo


Източник: БТА