/ iStock/Getty Images
Губернаторът на американския щат Уисконсин Тони Евърс обяви извънредно положение в щата и заяви, че ще разположи допълнителни сили от щатската национална гвардия заради размириците и протестите в град Кеноша, избухнали, след като чернокож мъж беше прострелян от полицията, предаде Ройтерс.

След като в понеделник на място бяха изпратени над 100 членове на националната гвардия, Евърс каза, че числеността им ще бъде увеличена на 250 души. Тази стъпка се предприема в отговор на призиви за по-твърда реакция на властите, след като мирните улични протести бяха помрачени от последвала нощ на плячкосване и палежи, при които бяха нанесени значителни щети на редица обществени сгради, магазини и офиси.

Протестиращи в Портланд подпалиха полицейски участък (ВИДЕО)

Двадесет и девет годишният Джейкъб Блейк беше прострелян в неделя следобед пред очите на трите си деца (момчета на 3, 5 и 8 години), докато се опитвал да прекрати спор между две жени. Пред телевизия "Ей Би Си Нюз" адвокатът по граждански права Бен Кръмп, който представлява семейството на Блейк, каза че Джейкъб е бил улучен от четири от общо седем куршума, изстреляни от един и същи полицай. В заснето от съсед видео се вижда как Блейк върви към колата си, отдалечавайки се от двама полицаи, които са насочили оръжие към гърба му. Докато отваря вратата на колата си и се готви да влезе, отекват седем изстрела. Полицията не обясни защо е било стреляно по Блейк. Според Кръмп не е имало признаци Блейк да е въоръжен.

Семейството на Джейкъб Блейк призова да се сложи край на прерасналите в насилие протести в Кеноша. На свикана от тях пресконференция, адвокатите на семейството казаха, че Блейк е парализиран от кръста надолу, вероятно завинаги, че е бил улучен в стомаха и са нанесени поражения на единия бъбрек и на черния му дроб.

Майката на Джейкъб отправи емоционален призив за единство и каза, че се моли за полицейските служители и че е разочарована от разрушенията в града.

Стрелбата се разследва от щатските власти.

Случилото се с Блейк става три месеца, след като смъртта на друг афроамериканец, Джордж Флойд, при полицейски арест в Минеаполис предизвика протести в цялата страна срещу полицейската жестокост и расизма. 
БТА