/ iStock/Getty Images
"Опасна" бомба от Втората световна война е била изкопана и обезвредена на малкия тихоокеански остров Науру, съобщиха от полицията на страната, предаде АФП.

Училищата бяха затворени, а 12-те хиляди жители на Науру бяха призовани да си останат по домовете, докато австралийски военни специалисти работеха по 500-килограмовата бомба, която беше открита за първи път преди почти две седмици.

Правителството на Науру обяви извънредно положение на целия остров, като евакуира всички къщи в радиус от два километра от бомбата.

По-късно полицията съобщи, че устройството е било "обезвредено и преместено на безопасно място за унищожаване".
 

Екип от австралийски специалисти по обезвреждане на бомби беше изпратен в Науру, за да помогне, като изкопа дълбоки траншеи и напълни огромни контейнери с пясък, за да погълне евентуална експлозия.

"Обектът е изключително опасен, така че основната ни грижа беше безопасността на хората от Науру, както и на жизненоважната инфраструктура, която доставя вода и електроенергия и която се намира в непосредствена близост", заяви австралийският лейтенант Джордан Бел преди операцията.

Островната микродържава е една от най-малките държави в света и се намира на около 4000 км североизточно от Сидни.
Тя е била окупирана от японски войски между 1942 и 1945 г.

Десетилетия след края на Втората световна война Тихият океан продължава да е осеян с невзривени боеприпаси - наследство от бруталните боеве между Япония и Съединените щати.
БГНЕС