Обещават на Сейф ал Ислам да получи справедлив процес
Обещават на Сейф ал Ислам да получи справедлив процес / снимка: Reuters, архив

Либийският премиер Абдул Рахим ал Киб официално обяви залавянето на сина на Муамар Кадафи Сейф ал Ислам и обеща, че той ще получи справедлив процес, предадоха световните агенции.

„Уверяваме либийците и целия свят, че Сейф ал Ислам ще получи справедлив процес според справедливи правни процедури, от които народът ни бе лишен през последните 40 години”, заяви Ал Киб на пресконференция в западния планински град Зинтан, където Сейф ал Ислам бе заловен заедно с няколко свои телохранители.

Премиерът заяви убедеността си, че властите на Зинтан ще се погрижат за него, докато получи „подходящо правосъдие”. „Не сме милиции или банди, а борци за свобода. Затворникът ще получи нужното уважение”, увери той.

Сейф ал Ислам може да получи смъртно наказание за престъпленията, в които е обвинен, заяви либийският министър на правосъдието Мохамед ал Алаги, посочва БТА. „Той е заповядвал на други да убиват, злоупотребил е с държавни средства и е участвал във вербуване на наемници”, заяви Ал Алаги и отговори утвърдително на въпрос дали за такива престъпления се предвижда смъртно наказание.

В същото време задържаният по-рано днес син на Муамар Кадафи отрече твърденията, че е бил в контакт с Международния наказателен съд в Хага, когато се укриваше от новите либийски власти и че се опитвал да сключи сделка с него, за да се предаде, предаде Ройтерс. В самолета на път за град Зинтан журналист на Ройтерс попита сина на Кадафи дали е вярно, че той е установил непряк контакт с МНС, на което Сейф ал Ислам отвърна: „Това са лъжи”. „Никога не съм бил в контакт с тях”, допълни той.

Миналия месец главният прокурор на МНС заяви, че е получил чрез посредници запитване от Сейф ал Ислам, който се интересувал какво ще бъде отношението към него, ако се предаде на съда в Хага, обвиняващ го в престъпления срещу човечеството, припомня Ройтерс. За разлика от Либия,  която иска да съди Сейф ал Ислам за сериозни престъпления, извършени в продължение на много години, МНС не може да налага смъртно наказание, припомня още агенцията.