Обама си назначи екип от външнополитически съветници
Обама си назначи екип от външнополитически съветници / netinfo

Кандидатът на демократите за предстоящите през ноември президентски избори в Съединените щати Барак Обама си назначи екип от съветници по външнополитическите въпроси. Опонентът му от Републиканската партия Джон Маккейн призова за построяването на десетки ядрени реактори, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В екипа, който ще съветва Обама по важни външнополитически въпроси като Ирак и Афганистан, влизат редица авторитетни фигури. Сред тях личат имената на бившите държавни секретари по времето на Бил Клинтън Мадлин Олбрайт и Уорън Кристофър и бившия министър на отбраната при управлението на президента демократ през 90-те години на миналия век Уилям Пери.

След края на първата среща на екипа Барак Обама предупреди, че ако Съединените щати заловят Осама бин Ладен жив, трябва да го изправят пред правосъдието по начин, че той да не бъде превърнат в мъченик.

В отговор на критиките на Джон Маккейн, че е слаб в борбата срещу тероризма, Обама на свой ред отправи подобни обвинения срещу опонента си и срещу президента Джордж Буш. "Техният подход се провали. Заради тяхната политика живеем в по-малка сигурност, по-малко уважавани сме и сме по-малко способни да водим света", отбеляза той.

В индиректна критика към Обама президентът Джордж Буш нападна остро демократите за проектите им за отстъпление в Ирак. Буш припомни песимистичните им прогнози за оказалата се впоследствие успешна инициатива за изпращане на 30 хиляди допълнителни американски военнослужещи в тази страна миналата година.

"Във време на война се нуждаем от президент, който да разбира, че ние трябва да победим враговете ни в чужбина, за да си нямаме работа с тях у дома и този човек е Джон Маккейн", подчерта държавният глава.

Маккейн призова за построяването до 2030 г. на 45 нови ядрени реактора като част от решението за преодоляване на енергийната криза. "Привърженик съм на този чист, сигурен и ефективен източник на енергия", подчерта кандидат-президентът на републиканците.

Съединените щати замразиха в протежение на дълго време строителството на ядрени реактори след инцидента през 1979 г. в атомната електроцентрала в Три майл айланд, Пенсилвания. В последно време обаче се забелязва засилен интерес към строителството на нови централи.

В момента около стотината реактори на територията на САЩ произвеждат около 20 процента от консумираната в страната електроенергия.

Маккейн заяви, че Обама е противник на този източник на енергия.

Сенаторът от Илинойс - щатът, в който има най-много атомни електроцентрали, обаче каза през януари тази година, че подкрепя строителството на нови реактори при определени условия.