Обама ще се закълне върху същата Библия като Линкълн
Обама ще се закълне върху същата Библия като Линкълн / БГНЕС
Барак Обама ще положи клетва на 20 януари върху същата Библия като неговия пример за подражание Ейбрахам Линкълн, съобщи комитетът, който подготвя церемонията по встъпването в длъжност на новоизбрания американски президент.

„Новият американски президент Обама се чувства силно поласкан от факта, че Библиотеката на Конгреса му предостави Библията на Линкълн, за да положи клетва над нея“, съобщи в кмюнике Емет Беливо, изпълнителен директор на Комитета по встъпване в длъжност на новия президент на САЩ.

Библията с позлатени корици и подвързана с тъмночервено кадифе ще бъде използвана за първи път от встъпването в длъжност на Линкълн през 1861 г., информира БГНЕС, позовавайки се на АФП. „Новоизбраният президент обеща церемонията по встъпването му в длъжност да отразява единството на американците и използването на тази Библия е силна връзка с нашето общо минало и наследство“, каза още Беливо.

Американската конституция не задължава новия президент на полага клетва над Библията, но по традиция американските президенти я използват като символ на встъпването им в длъжност.