Обама се гордее с решението си да не бомбардира Сирия през 2013 г.
Обама се гордее с решението си да не бомбардира Сирия през 2013 г. / Guliver/Getty Images

Президентът на САЩ Барак Обама не съжалява и дори се гордее с решението си да не бомбардира режима на сирийския президент Башар Асад преди близо три години, когато режимът извърши атака с химическо оръжие, предаде Франс прес.

В интервю в сп. "Атлантик" Обама си спомня спорното решение в сегашната обстановка на критики, че се държи твърде нерешително към бушуващата в Сирия гражданска война.

Ако дипломацията не успее, САЩ имат план Б - разчленяване на Сирия

През лятото на 2013 г. Обама обяви, че САЩ са готови да нанесат въздушни удари по обекти на сирийския режим след нападение с химическо оръжие, в което са били убити над 1400 души според американското разузнаване. Обаче за всеобща изненада, както в САЩ, така и в чужбина, той заяви, че ще поиска от Конгреса да гласува по такова решение, с което изключи военни действия в близко време, припомня АФП.

"Много се гордея с този момент. Тогава се смяташе, че е заложен моят авторитет и авторитетът на САЩ. Знаех, че с натискането на бутона "пауза" в този момент, това ще има политическа цена за мен. Фактът, че можах да се абстрахирам от непосредствения натиск и да помисля кое е в интерес на САЩ, не само по отношение на Сирия, а и за демокрацията ни, беше едно от най-трудните решения, но то бе правилното", заявява Обама пред сп. "Атлантик".

САЩ няма да праща войски в Сирия, Ирак или Либия, освен при "сериозни произшествия"

Държавният секретар на САЩ Джон Кери през изминалата година многократно е предлагал на президента Обама да се използва военна сила срещу режима в Сирия, за да бъде подтикнат Башар Асад да участва в преговори за уреждане на конфликта, предаде ТАСС.

Това се съобщава в обзорния материал на сп. "Атлантик", озаглавен "Доктрината Обама", който се опира на редица интервюта с президента на САЩ и други високопоставени американски и чуждестранни официални лица.

Прогноза от Вашингтон: Асад ще остане на власт в Сирия поне до март 2017-а

Според автора на материала Кери няколко пъти е предлагал на Обама да се нанесат удари с крилати ракети по конкретни цели на режима в Сирия. "Целта на тази операция, казвал Кери, не е да бъде свален Асад, а да бъде накаран, заедно с Иран и Русия, да води мирни преговори", пише в статията. Обама обаче системно е отхвърлял тези инициативи и накрая е изгубил търпение към този тип лобиране, пише авторът на статията.

"Атлантик" отбелязва, че и вицепрезидентът Джо Байдън е призовал Кери да престане да иска военни действия на САЩ в Сирия. "Той запита държавния секретар: "Джон, помниш ли Виетнам? Помниш ли как се започна там?", пише в статията.

Освен това на заседание на Съвета за национална сигурност, което се състояло в Пентагона през декември, Обама обявил, че никой освен министъра на отбраната не трябва да му носи предложения за военни действия против Сирия. В Пентагона думите на Обама били изтълкувани като адресирани към Кери, отбелязва авторът на материала в сп. "Атлантик" Джефри Голдбърг.

Източник: БТА