САЩ няма да праща войски в Сирия, Ирак или Либия, освен при сериозни произшествия
САЩ няма да праща войски в Сирия, Ирак или Либия, освен при сериозни произшествия / БГНЕС

САЩ не обмислят възможността за изпращане на сухопътни войски в Сирия, Ирак или Либия за борба с терористичната групировка "Ислямска държава". Това заяви в Рим държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от ТАСС.

Той взе участие в завършилото днес в италианската столица съвещание на т.нар. "малка група" (23 страни) от възглавяваната от САЩ международна коалиция срещу ИД.

Според държавния секретар американският президент Барак Обама "не иска широкомащабна намеса в Сирия, освен ако изведнъж там не бъде открито оръжие за масово унищожение или в случай на някакви други сериозни произшествия".

"Ние смятаме, че може да се използва стратегия, която не изисква такава мярка. Разбира се, това не изключва подобна стъпка при необходимост. Но засега не смятаме, че има такава необходимост", подчерта шефът на американската дипломация. Той изтъкна още, че очаква Русия и Иран да помогнат за постигане на примирие на преговорите, които се водят в момента в Женева.

Кери, цитиран от ДПА, нарече сирийския президент Башар Асад брутален диктатор, който е "магнит за тероризма" и използва "глада като инструмент за война". Той посочи, че очевидци описват хората в обсадения сирийски град Мадая като "ходещи скелети: нещо, което не сме виждали от времето на концлагерите, които бяха освободени след Втората световна война".

Държавният секретар добави, че сирийският режим е отговорил положително само на 13 от 113 искания на ООН за доставки на хуманитарна помощ от началото на 2015 г.

Той призна, че международната общност остава разделена по въпроса дали на Асад трябва да бъде позволено да остане на власт след сключването на мирно споразумение. Според Кери войната продължава, защото Асад игнорира исканията на сирийския народ и вместо това му отвръща с гангстери, оръжия и куршуми.

Източник: БТА