Ако дипломацията не успее, САЩ имат план Б - разчленяване на Сирия
Ако дипломацията не успее, САЩ имат план Б - разчленяване на Сирия / БГНЕС

Американската администрация е готова да предприеме активни усилия за реализация на сегашния план за дипломатическо уреждане на сирийския конфликт, но не изключва раздробяване на тази арабска страна, ако миротворческите усилия се провалят, каза държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от ТАСС.

Московският план Х срещу разкъсване на Сирия

Той говори на слушания пред комисиите по бюджетните въпроси на двете камари на Конгреса във Вашингтон. Според Кери "президентът Барак Обама дълбоко желае да изчерпи благоприятните дипломатически възможности, преди да мисли над това какъв план Б може да има, ако ни се наложи да прибегнем към него".

Башар Асад прие споразумението за спиране на огъня в Сирия

"Не мога да гарантирам, че прекратяването на огъня ще успее и ще се укрепи. Но това е единственият път, за да се премине към обсъждане на бъдещето на (сирийския президент Башар) Асад и към възможността за политически преход (към нова власт) в Дамаск. И тъй като Иран и Русия са се подписали под идеята за такъв политически преход, намерил израз в женевското комюнике от 2012 г., ние сме длъжни да опитаме", отбеляза Кери.

Той отново изрази мнение, че ако Асад остане на власт в Сирия, войната няма да може да бъде спряна. Така че Русия и Иран ще трябва да се съобразяват с това, посочи Кери.

САЩ: Асад е заблуден, ако смята, че е възможно военно решение на конфликта в Сирия

Според него в следващите седмици и месеци Москва и Техеран по същество ще демонстрират "действително ли подкрепят истински процес на преход" в Сирия. "И ние много бързо ще разберем така ли е или не. Но струва ми се, че ако наистина искате да се сложи край на войната (в Сирия), то това е невъзможно без някакви преговори. А за това ще се наложи определен компромис. Така че ние сме длъжни да продължим напред", каза Кери.

Но "ако руснаците и иранците не са настроени за сериозна дипломатическа работа, то ще ни се наложи да преминем към план Б, който може да се окаже по-конфронтационен и може да завърши с разчленяване на Сирия. Последствията за региона - за Йордания, Ливан, за Европа - ще бъдат зашеметяващи, както и за нашите (американски) интереси в сферата на националната сигурност. Затова в близките седмици ние извънредно внимателно ще оценяваме случващото се", подчерта държавният секретар на САЩ.

Москва няма представа какъв "план Б" за Сирия може да имат САЩ. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Михаил Богданов, специален президентски пратеник за Близкия изток и Африка, пред дискусионния клуб "Валдай", предаде ТАСС.

"Загриженост будят изявленията на САЩ за някакъв "план Б". Не знаем нищо за него. Убедени сме, че сега всички усилия трябва да се фокусират върху изпълнението на постигнатите договорености за спиране на огъня", подчерта дипломатът на форум за Близкия изток.

"Все пак има повод за оптимизъм - договореностите за спиране на огъня, ако бъдат изпълнени, може да станат пример за съвместни действия на световната общност", допълни Богданов. "Вече сме съвсем близо до момента на истината - спирането на огъня", каза руският зам.-министър.

Източник: БТА