Обама към Путин: Няма да се споразумеем за всичко
Обама към Путин: Няма да се споразумеем за всичко / снимкa: БГНЕС

Открива се чудесна възможност за подобряване на руско-американските отношения, смятат премиерът на Русия Владимир Путин и президентът на САЩ Барак Обама. Двамата изразиха днес това мнение на среща в резиденцията на руския министър-председател край Москва, предаде ИТАР-ТАСС.

"Свързваме вашето име с надежда за развитие на двустранните отношения", каза Путин в началото на работната закуска и добави, че е много доволен от възможността да се запознае лично с Обама. Той припомни, че дългата история на двустранните отношения познава "години на безспорно процъфтяване", "доста сиви делници" и "дори противопоставяне".

Зная за чудесната ви дейност за благото на руския народ, която вършехте на президентския пост и продължавате днес като министър-председател, заяви Обама. Смятам, че днес има чудесна възможност да поставим руско-американските отношения на здрава основа, отбеляза той. Високият гост спомена пред Путин и "чудесния си разговор" вчера с руския президент Дмитрий Медведев.

Според мен, няма да се споразумеем за всичко, но ще обсъдим проблемите, водени от взаимно уважение и в интерес на руския и на американския народ, добави Обама.

След краткия протоколен разговор Путин прикани госта да погледне през прозореца към терасата, където бе сервирана маса за чай със самовар. "Подготвили сме закуска в руски стил", каза премиерът на федерацията.

Масата бе застлана с вълнен шал с извезани руски национални мотиви. Келнер, облечен с руска носия, държеше ботуш, за да разпали въглищата в самовара по традиционния руски начин.

В резиденцията Ново Огарьово бяха поканени солисти от оркестър "Баян", за да изпълнят пред Путин и госта му руски народни песни. Очаква се те да изпеят и нещо в стил кънтри специално за Обама, след което да приключат концерта със световноизвестната "Калинка", отбелязва ИТАР-ТАСС.

Путин и Обама са започнали закуската с пушена моруна, тиганици и желе от клюква, после са опитали яйца с чер хайвер и сметана, съобщи по-късно правителствената пресслужба. "Това е традиционна руска гозба", заявили оттам в отговор на въпроси, зададени от "изненаданите руски журналисти", пише БТА.