Нюзуик: Тайна война между САЩ и Иран причина за ескалиране на напрежението в Ирак
Нюзуик: Тайна война между САЩ и Иран причина за ескалиране на напрежението в Ирак / netinfo

Набиращата сила тайна война между САЩ и Иран вероятно е една от причините за ескалиране на бойните действия в Ирак. Това съобщава сп. "Нюзуик" в най-новия си брой, който излиза, предаде ИТАР-ТАСС.

Американското разузнаване е идентифицирало главното ведомство, което стои зад усилията на Техеран да помага на шиитските бунтовници в Ирак. Това е свръхсекретният "Отдел 9000", влизащ в състава на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция /КГИР/, елитна част на иранските въоръжени сили, пише изданието. То се позовава на трима запазили анонимност официални представители на САЩ, запознати с доклади на разузнаването и аналитични оценки за бунтовническото движение в Ирак.

"Отдел 9000" действа като свързващо звено между бунтовниците и КГИР, осигуряващо ръководство и поддръжка. По думите на един от американските източници този отдел в последно време е започнал да оказва помощ дори на сунитски бунтовнически групировки, за да могат американците да затънат в Ирак.

Президентът на САЩ Джордж Буш сам повишил залога в тази тайна война, пише "Нюзуик". Неотдавна той подписал секретно разпореждане, което позволява на ЦРУ да използва тайни методи за нападение, но не и сваляне на теократичния ирански режим.

Подробности за методите, които ЦРУ може да използва за оказване на натиск над Иран, не са известни и са напълно засекретени. Но по думите на бивш служител на ЦРУ, чието име не се споменава, сред обсъжданите идеи са били различни методи за разширяване на броя на невъзможни за цензуриране интернет услуги, които могат да бъдат достъпни в граничните райони на Иран. Неотдавна телевизия Ей Би Си съобщи, че операцията на ЦРУ "е координирана кампания, която съчетава пропагандни телевизионни предавания, публикуване на негативни статии, манипулации с иранската валута и банкови операции.