Нужно е да се подобри работата в сферите на донорството и транплантациите у нас
Нужно е да се подобри работата в сферите на донорството и транплантациите у нас / sxc.hu
Страната ни се нуждаела от подобряване на работата в сферата на донорството и транплантациите
55121
Страната ни се нуждаела от подобряване на работата в сферата на донорството и транплантациите
  • Страната ни се нуждаела от подобряване на работата в сферата на донорството и транплантациите

Има необходимост от увеличаване на броя на трансплантациите от живи донори у нас. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев пред Дарик след заседанието на европейските министри на здравеопазването в рамките на кипърското председателство на ЕС. По думите му е нужно да бъде активизирана работата на донорските бази, както и своевременно разкриване на потенциални донори с мозъчна смърт.

В първия ден от срещата на здравните министри беше обсъдена темата за трансплантациите и донорството. Заседанията продължават и в сряда, като ще бъде разгледан въпросът с транграничните здравни заплахи.

По думите на заместник-министър Вичев страната ни се нуждае от сериозно подобряване на работата в сферата на донорството и транплантациите: „Твърде много са страните, които са разработили добре тази тема и имат реални успехи. За да можем ние да достигнем тяхното ниво, смятам, че е добре да се обсъди включването на България в една от големите организации - „Евротрансплант", която ще бъде полезна както в помощ за организацията, така и в евентуален бъдещ обмен на органи".

Българските медицински сестри, дипломирали се преди премахването на полувисшата образователна степен , които търсят работа на острова, трябва да довършват образованието си, тъй като Кипър не признава дипломите им. Вече са договорени срещи между заместник-министър Вичев и кипърския здравен министър за намиране на решение на проблема.

„Те имат различни нива на компетентност, които рефлектират върху заплащането, което получават нашите сестри. Ако отказват напълно, вероятно имат някакви аргументи. Точно тук е мястото, където трябва експертно да се реши", уточни д-р Минчо Вичев.

По време на сутрешната сесия на срещата на европейските здравни министри министърът на здравеопазването на Кипър д-р Ставрос Малас заяви, че е необходима по-добра информираност на обществото по въпросите за донорството и трансплантациите, които са приоритетна тема в дневния ред на председателството в областта на здравеопазването. Днес министрите изслушаха и разказите на двама кипърци - донор и приемник на органи. В следващите дни предстои среща на европейските социални министри, като на острова ще пристигне и министър Тотю Младенов.