Няма доказателства ракети от арсеналите на Кадафи да са попаднали у терористи
Няма доказателства ракети от арсеналите на Кадафи да са попаднали у терористи / www.sxc.hu

Няма свидетелства ракети "земя-въздух" от арсеналите на бившия либийски ръководител Муамар Кадафи да са попаднали ръцете на терористични групи, и най-вече в района на Сахел, заяви вчера в Алжир висш американски представител, цитиран от Франс прес.

Няма доказателство, потвърдени индикации, че либийски преносими зенитно-ракетни комплекси (ПЗРК) са попаднали в ръцете на злосторници или терористични групи, заяви на пресконференция Дерин Смит, шеф на американската специализирана работна група Специален отряд по ПЗРК.

Спецотрядът по ПЗРК е създаден през 2010 г. и се състои от представители на държавния департамент и министерствата на вътрешните работи и отбраната. Понастоящем групата работи по терористичната заплаха, породена от разпространението на ракети "земя-въздух" с много малък обсег от Либия в Сахел, където действат джихадисти от "Ал Кайда в ислямския Магреб".

Отговорността за контрола над либийските оръжия се пада на либийското правителство, на което международната общност проявява готовност да съдейства още от съставянето му, отбеляза Смит. Той уточни, че има известна несигурност за точното количество оръжие под контрола на либийския Национален преходен съвет.

Според Смит режимът на Кадафи е разполагал с 20 000 ракети "земя-въздух", скрити в бункери, които са били разрушени от НАТО по време на войната в Либия.

В края на октомври Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, приканваща Либия и съседните й страни да спрат разпространението в района на оръжия, натрупани от Муамар Кадафи, и особено на ракети "земя-въздух" с малък обсег.

Наскоро висши представители на ООН изразиха опасения, че част от оръжията може да са попаднали у бунтовниците в съседен на Либия Дарфур или у бойците от "Ал Кайда в ислямския Магреб". /БТА/