Няколко големи пожара бушуват в Южна Европа и на Балканите
Няколко големи пожара бушуват в Южна Европа и на Балканите / снимка: BGNES

Няколко големи пожара продължават да бушуват в Южна Европа - в България, Македония, Гърция, Италия и на испанския архипелаг Канарските острови, съобщава агенция Франс прес.

Агенцията информира за обстановката в България и конкретно в района на Чепеларе, Карлово, Казанлък и Пазарджик и за това, че Рилският манастир също е застрашен от огъня.

Пет големи горски пожара все още бушуват в Гърция, в северозападната част на страната, край Янина, Флорина, Козани, Теспротия. Противопожарната служба е изпратила там около 40 коли, над 300 души, включително войници, един самолет и три хеликоптера.

Други пожари в различни райони на Гърция - на полуостров Пелопонес, в Кастория, на остров Закинт, отслабват и са на път да бъдат овладени, съобщи противопожарната служба.

В Македония избухна нов пожар близо до националния парк Ясен в северозападната част на страната. Два германски хеликоптера на силите на НАТО в Косово КейФОР са изпратени на помощ в борбата срещу пламъците.

В същата зона остават активни около 30 други пожара, но повечето от тях са под контрол, въпреки че продължаващите горещини будят опасения от нови пожари.

В Сърбия пожарите са потушени и няма избухнали нови, освен в Косово, където се съобщава за три нови пожара северозападно от Прищина.

В Румъния няма съобщения за значителни пожари, но опасността остава голяма заради горещините, които на половината територия на страната, на юг и в Букурещ, достигат 38 градуса.

В Италия нивото на тревога остава високо, а пожарникарите потушаваха огъня на 1800 места през последното денонощие. Според националния оперативен център на пожарникарите опасността и мащабът на бедствието като цяло са намалели в сравнение с предишните дни.

В италианската област Калабрия, където пожар горя в продължение на няколко дни в националния парк Полино, остават няколко малки огнища. Полино понесе тежки щети през последната седмица.

Най-големите пожари в Италия бяха на север - близо до Болоня, до Абруцо и до Латиум, на около сто километра южно от Рим.

В Испания бушува голям пожар на Канарските острови, където два пожара изпепелиха близо 2500 хектара гори и предизвикаха евакуацията на местни жители и туристи. Десет хеликоптера се борят с огъня и 70 деца бяха евакуирани превантивно от детски лагер. Вторият пожар, който изгори 180 хектара, е под контрол.

В Андалусия нов пожар унищожи над 550 хектара растителност.