/ БГНЕС
Десетки неправителствени организации призоваха "Гугъл" (Google) в отворено писмо да се откаже от проекта си за търсачка в Китай, който според тях, може да наруши поверителността на личните данни, съобразявайки се с правилата на цензурата на Пекин, предаде Франс прес.
 
Коалиция от 60 групи за защита на правата на човека и на печата писаха до главния изпълнителен директор на "Гугъл" Сундар Пичай с искане да отмени проекта Dragonfly (Водно конче), срещу който вече се противопоставиха част от служителите му. Според писмото достъпът на китайските власти до личните данни би представлявал "реална опасност" за потребителите, които изразяват мнението си онлайн, и биха направили "Гугъл" съучастник в "арести и лишаване от свобода".

Тайван иска от Google да скрие остров в Южнокитайско море
 
През октомври ръководителят на "Гугъл" се оправда с факта, че е по-добре компанията да предложи работеща търсачка с ограничения, отколкото да остави китайците да работят с не толкова добри инструменти. "Оказва се, че бихме могли да отговорим на повече от 99 процента от търсенията. Има много случаи, в които бихме предоставили информация с по-добро качество от тази, която е на разположение в момента", каза той на конференция в Сан Франсиско.

Google Гугъл Китай
БГНЕС

Тези аргументи бяха отхвърлени от "Репортери без граници", които са сред подписалите писмото, в което Сундар Пичай е призован да преразгледа становището си. "Освен, че е напълно непрозрачен и противоречи на ценностите на Гугъл, проектът не дава никаква гаранция за поверителност на данните", обясни Седрик Алвиани, директор на организацията за Източна Азия. "Пекин масово събира лични данни с цел контрол и цензура, особено на журналисти и техните източници", добави Алвиани.
 
"Репортери без граници" поставят Китай на 176 място от 180 държави в световната си класация за свободата на печата.
 
Изправен пред цензура и кибератаки, през 2010 г. калифорнийският гигант изтегли търсачката си от Китай и оттогава редица негови услуги там остават блокирани. Туитър, Фейсбук, ЮТюб и сайтът на "Ню Йорк таймс" са блокирани в Китай, където обаче работи търсачката на Майкрософт "Бинг".
БТА