Тайван иска от Google да скрие остров в Южнокитайско море
Тайван иска от Google да скрие остров в Южнокитайско море / БГНЕС, архив

Тайванското министерство на отбраната поиска от Google да замъгли сателитните изображения на нови инфрастуктури на контролиран от Тайпе остров в Южнокитайско море, за които се подозира, че са с военна насоченост, предаде АФП.

Няколко държави в региона предявяват териториални претенции към Южнокитайско море и архипелага Спратли, който е от стратегическо значение. Тайван контролира най-големия остров от този архипелаг - Тайпин, известен още като Иту Аба. За островите Спратли претендират още Филипините, Виетнам, Малайзия, Бруней и Китай.

На сателитни снимки, заснети от американския интернет гигант, се вижда кръгъл обект, към който са закачени структури във формата на буквата игрек (Y), намиращи се в морето, на северозападния бряг на Тайпин.

Тайван построи миналата година фар, захранван със слънчева енергия, удължена писта за кацане и вълнолом.

Министерството на отбраната заяви, че е поискало днес от Google да замъгли въпросните снимки. "Това е класифицирана информация", каза говорителят на министерството Чен Чунчъ. "Показването на тези снимки би било неуместно", каза министърът на отбраната Фън Шъкуан. "Но бихме искали да се знае, че остров Тайпин е добре оборудван във военно отношение", допълни той.

Напрежението в региона се увеличи, когато през юли Постоянният арбитражен съд в Хага постанови, че териториалните претенции на Китай към по-голямата част от Южнокитайско море са неоснователни, позовавайки се на китайски карти от 40-те години на 20 век.

Съдът също така определи, че Тайпин е "скала", така че не може да има изключителна икономическа зона, което противоречи на претенциите на Тайван към околните води. И Тайван, и Китай отхвърлиха решението на съда.