Новият план за сигурност в Багдад обречен на провал?
Новият план за сигурност в Багдад обречен на провал? / netinfo

Радикалния шиитски духовник Муктада Садр заяви, че новият план за сигурност в Багдад е обречен на провал. Садр, който оглавява шиитските милиции "Армията на Махди", изтъкна, че бомбите продължават да избухват в Багдад. По думите му иракските сили трябва да действат независимо от американските "окупатори".

Мнозина шиити смятат, че бомбените атентати в Ирак продължават, тъй като ръководеното от шиити иракско правителство се е огънало пред американския натиск и е убедило Муктада Садр да изтегли бойците си от улиците, отбелязва АП. Изявленията на влиятелния шиитски духовник вероятно ще засилят натиска върху американските и иракските сили да покажат резултати от продължаващата вече близо две седмици кампания срещу насилието в иракската столица.

Близо 130 допълнителни иракски войници, главно кюрди, бяха изпратени вчера в Багдад, за да се присъединят към частите, които се борят за овладяване на насилието там. Изпращането на войници от Северен Ирак, повечето от които бивши кюрдски бунтовници, поражда опасения, тъй като много от тях не говорят арабски и не познават района и градския начин на водене на война.