/ iStock/Getty Images
Новият коронавирус заразява клетките в устата и слюнката и затова някои хора изпитват симптоми като загуба на вкус, сухота и обриви в устата, съобщи "Мейлонлайн".

Устната кухина играе роля и за предаването на вируса към белите дробове и храносмилателната система чрез слюнката. Всичко това са установили американски специалисти от Националния институт за дентални и черепно-лицеви изследвания в САЩ.

Как вирусът на настинката може да ни защити от COVID-19

"Нашето изследване, което разкрива потенциално подценяваната роля на устната кухина в заразяването с новия коронавирус
, може да открие нови линии на проучвания и по-добро разбиране на пътищата за заразяване и протичане на заболяването", каза ръководителят на изследването Блейк Уорнър от института.

Възможността на вируса да заразява различни части и органи на тялото може да обясни широкоспектърните симптоми при пациенти с коронавирус. За учените е известно, че новият коронавирус може да се открие в слюнката, но не се знаеше как прониква там.

При пациенти с коронавирус и симптоми като кашлица, се предполага, че вирусът в слюнката се появява чрез назално дрениране. Но това не обяснява как вирусът се озовава в слюнката на пациенти, които нямат дихателни симптоми.

Pfizer започна проучване и на противовирусен медикамент срещу COVID-19

Учените са открили РНК от два ключови протеина, с които вирусът прониква в организма, в определен вид клетки на слюнчените жлези и на тъканите, покриващи устната кухина.

Наличието им показва уязвимостта на тези тъкани, след като вирусът използва съдържащите се в тях протеини за заразяване.
БТА