Нови Сад
Нови Сад / iStock/Getty Images
На тържествена цермония в Сръбския народен театър, на която присъстваха премиерът на Сърбия Ана Бърнабич и кметът на Нови Сад Милош Вучевич, снощи Нови Сад бе обявен за Европейска столица на културата за 2022 година, съобщи Танюг.

Титлата Европейска столица на културата тази година се отбелязва под мотото "За нови мостове", като се очакват около 4000 културни събития и 400 проекти.

На тържественото откриване онлайн се включи еврокомисарят за иновациите Мария Габриел.

Премиерът Ана Бърнабич заяви, че Нови Сад е център на креативността и културата, град, в който днес има големи чуждестранни технологични компании, изследователски и развойни центрове.

Гражданите на Нови Сад получиха поздравления по повод получаването на титлата Европейска столица на културата и от космоса. Космонавтите от Роскосмос Антон Шкапрелов и Пьотр Дубров и космонавтът от Европейската космическа агенция Матиас Маурер се включиха на живо от международната космическа станция по време на авангардния спектакъл "Зенитеум:2022" на главния градски булевард в Нови Сад и честитиха на Нови Сад обявяването му за Европейска столица на културата.
БТА