/ iStock/Getty Images
300 долара глоба, ако пуснеш котката си навън
Властите в австралийската столична територия значително затегнаха правилата за домашните котки в региона, като забраниха на собствениците да пускат животните си извън домовете си и ги задължиха да използват каишка, когато ги водят на ветеринар. Промяната беше обявена от местното Министерство на транспорта и градските услуги.

Според изявление, публикувано на уебсайта на отдела, новите правила за собствениците на домашни котки се основават на изискванията на австралийското законодателство за биологична сигурност и на актуализираните закони за защита на дивата природа.

"От 1 юли 2022 г. всички собственици на котки ще трябва да регистрират домашните си любимци всяка година и да заплащат такса от 57,55 австралийски долара (43 щатски долара). Отглеждането на котки ще бъде ограничено до жилищното пространство (къща, апартамент или ограден двор) 24 часа в денонощието", заявиха от министерството.

Регистрацията на животните в региона ще бъде доброволна, но служителите ще могат да я проверяват по всяко време. Собствениците няма да могат да пускат котките си навън под заплахата от глоба в размер на 300 австралийски долара (223 щатски долара), но ще могат да ги извеждат на разходка или на лекар, задължително използвайки каишка или колан.

Министърът на околната среда на австралийската столична територия Ребека Васароти заяви, че новата политика за домашните котки ще "помогне за намаляване на броя на дивите животни и на ендемичните торбести и влечуги, които се ловуват много успешно". "По наши изчисления всяка година котките, притежавани от жителите на Канбера и околностите ѝ, убиват 61 000 местни птици, повече от 2000 ендемични бозайници, 30 000 влечуги и около 6000 жаби", каза тя и отбеляза, че регионалното правителство "иска да сведе до минимум въздействието на домашните котки върху дивата природа", включително чрез затягане на разпоредбите.

По данни на австралийското министерство на околната среда в момента на континента живеят повече от 6,3 милиона диви котки. Неконтролируемото разпространение на тези животни се разглежда от властите като сериозен проблем, тъй като дивите котки са отговорни за смъртта на поне 1,4 милиарда ендемични животни в Австралия всяка година, причинявайки значителни щети на биоразнообразието.
БГНЕС