/ Thinkstock/Getty Images
Норвежката полицейска служба за сигурност (контраразузнаването) обяви днес, че нейни агенти са арестували 63-годишен иракски кюрд, осъден в Италия за престъпления, свързани с тероризъм, предаде ДПА.

Кюрдът на име Мула Крекар, който живее в Норвегия от 1991 г., е бил задържан снощи по италианско искане. Предстои дело за неговото екстрадиране в Италия.

Италианският новинарски канал "РАИ нюз" съобщи, че Крекар има задочна присъда от 12 години затвор, след като е бил признат за виновен, че ръководи терористична мрежа, свързана с "Ислямска държава".

Вестник "Кориере дела сера" пише, че истинското име на кюрда е Наджмудин Фарадж Ахмад и че според негови твърдения, през 2001 г. той е основал ислямистката групировка "Ансар ал ислам", свързана навремето с Ал Каида.

Крекар (Ахмад) е бил съден в Италия като водач на джихадистката групировка "Раути Шакс", разбита през 2015 г. след общоевропейска операция, ръководена от италианската полиция. По това време се смята, че групата "Раути Шакс" е клон на "Ансар ал ислам" и нейна първостепенна цел е да създаде шериатски халифат в Иракски Кюрдистан.
БТА