/ Istock
Нидерландски съд потвърди днес забраната за асистирано самоубийство в Нидерландия, предаде Асошиейтед прес. Това е поражение за активистите, които казват, че забраната нарушава правото им да решат кога да сложат край на живота си. Окръжният съд в Хага отхвърли аргумента на активистите, че забраната нарушава Европейската конвенция за правата на човека.

“Правото човек сам да вземе решение за слагане на край на живота си наистина е защитено“ от конвенцията, гласи писмено изявление на съда. Допълва се, че правото сам да вземаш решение за живота ти не стига дотам, че да се узакони асистираното самоубийство.

Фриц Спангенберг, председател на активистка организация, бореща се за легализиране на асистираното самоуибйство, която заведе делото заедно с 29 физически лица, каза, че е разочарован от решението, но обеща да продължи да се бори за него. Той каза, че ще разгледа подробно съдебното решение с адвокати, преди да реши дали да го обжалва. “Не съм изненадан, но се надявах на по-голяма перспектива“, каза Спангенберг в телефонно интервю.

Нидерландия беше първата страна, която легализира евтаназията. Закон от 2002 г. позволи на лекарите да слагат край на живота на пациенти при строго определени условия - или чрез предписване на свръхдоза лекарства, която води до фатален край, или директно даване на лекарства на пациентите, които да приемат. 

Асистираното самоубийство – практиката човек, който не е медицинско лице, да предоставя на друг смъртоносно вещество, което да приеме сам, остава незаконно. 
 
БТА