Необичаен за януари ураган набира сила над Атлантическия океан
Необичаен за януари ураган набира сила над Атлантическия океан / Guliver/Getty Images

Тропическата буря Алекс достигна вчера силата на ураган в Атлантическия океан - необичайно явление през януари, каквото не е наблюдавано от близо 80 години, съобщи Американската агенция за океаните и атмосферата, цитирана от АФП.

По най-нови данни на Националния център за ураганите, Алекс се намира на около 560 км южно от остров Фаял, разположен в центъра на Азорските острови, където е издадено предупреждение. Ветровете продължават да духат със скорост 140 км/ч, което класира стихията като ураган от първа степен по петстепенна скала. Ураганът се придвижва със скорост от 37 км/ч.

Според метеоролозите от агенцията за океаните и атмосферата ураган, зародил се през месец януари, не е имало от далечната 1938 г. Сезонът на ураганите в Атлантика обикновено е между май и ноември.

Много необичайно е да се наблюдава ураган над води с температура 20 градуса по Целзий, посочват американските метеоролози.

Очаква се днес ураганът да се насочи на север, а в събота - на северозапад. През следващите часове обаче не се прогнозират промени в скоростта на придвижване и скоростта на ветровете.

Окото на Алекс се очаква да премине тази сутрин през част от Азорските острови. Властите на португалския архипелаг са взели необходимите предпазни мерки.

Източник: БТА