/ БГНЕС
Блогърът Алексей Навални съобщи, че след излизането си от комата в берлинската клиника "Шарите" диша самостоятелно, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Здравейте, това е Навални. Всички ми липсвате" заяви той, обръщайки се към последователите си в Инстаграм. "Все още не мога да правя почти нищо, но вчера можах да дишам сам целия ден. Напълно сам. Никаква странична помощ не използвах, даже най-прост вентил в гърлото. Много ми хареса", добави той в социалната мрежа.

Опозиционният политик публикува и снимка от болничната си стая, на която е заобиколен от семейството си.
 

Говорителката на Навални Кира Ярмиш заяви в Туитър, че той планира да се върне в Русия от Германия, където се лекува от отравяне. "Ще потвърдя отново за всички: изобщо не са обмисляни други варианти", подчерта тя.

Навални беше приет в болница в Омск на 20 август, след като се почувства зле по време на пътуване със самолет от Томск за Москва. Той изпадна в кома, беше включен към апарат за изкуствено дишане и транспортиран в берлинската болница "Шарите". На 2 септември германското правителство заяви, че направените изследвания доказват, че опозиционерът е бил отровен с нервнопаралитично вещество от групата Новичок, създадено през 70-те години от СССР.
 

По-късно Берлин съобщи, че три европейски лаборатории, включително френска и шведска, са потвърдили тези резултати.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Москва е готова за всестранно сътрудничество с Берлин. Той подчерта, че до транспортирането на Навални в Германия в организма му не са били открити никакви отровни вещества, припомня ТАСС.
БТА