Настояват за разследване съдбата на изчезналите по време на войната в бивша Югославия
Настояват за разследване съдбата на изчезналите по време на войната в бивша Югославия / снимка: БГНЕС, архив

Амнести интернешънъл настоява да се разследват съдбата на безследно изчезналите по време на войните през 90-те години в бивша Югославия.

Все още близо 14 000 души се водят за безследно изчезнали в Югославия, почти половината от всички изчезнали след избухването на войната през 1991 г.

Между 1991 г. и 2001 г. общо 34 700 души са обявени за изчезнали след насилствени отвличания в региона. По-голямата част от техните роднини все още чакат за справедливост.

По повод Международния ден на изчезналите, Амнести Интернешънъл призова властите на Балканите да разследват изчезванията и да гарантират на семействата на жертвите правосъдие и справедливост, предава БГНЕС.

"Хората, живеещи на Балканите, все още не са затворили болезнената глава от войната през 90-те. Роднините все още чакат да научат съдбата и местонахождението на любимите си хора. С болка те продължават да търсят истината и справедливостта", се казва в доклада на неправителствената организация.

"Цивилни и войници, мъже, жени, деца и техните семейства имат право да знаят истината за обстоятелствата за насилственото изчезване на близките им. За семействата на изчезналите погребението на близкия им е първата стъпка за постигане на справедливост. Националните съдилища трябва да търсят, идентифицират и преследват извършителите. Липсата на разследвания за насилствените отвличания остава сериозна грижа на Балканите", заявиха от Амнести Интернешънъл.