Насилие избухна в Източна Украйна
Насилие избухна в Източна Украйна / БГНЕС, архив

Украинската армия започна масиран минометен обстрел по бунтовнически позиции в района на източния град Донецк, съобщиха ДПА и ТАСС.

Армията е предприела нападението снощи срещу село Спартак, близо до донецкото летище, и е започнала да обстрелва летището сутринта.

Източник от министерството на отбраната на самозваната Донецка народна република (ДНР) каза, че украинските въоръжени сили са започнали да обстрелват позиции на сепаратистите на летището в 9 ч. днес.

"Противникът използва 82-милиметрови и 120-милиметрови минохвъргачки, автоматични гранатомети и леко оръжие", заяви той. По думите му обстрелът продължава.

Според министерството на отбраната на ДНР украинската армия е нарушила 13 пъти режима на прекратяване на огъня за последното денонощие.

Украинското правителство каза, че бунтовниците са предприели нападение в съседната Луганска област, както и близо до град Мариупол в Донецка област. Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заяви вчера, че е регистрирала над 90 експлозии и стрелби с леко оръжие край Донецк.

Украинската армия и бунтовниците трябваше да са изтеглили лекото оръжие от фронтовите линии съгласно споразумение, постигнато миналия месец. Преди това те се съгласиха да изтеглят тежкото въоръжение.

Източник: БТА