/ iStock/Getty Images
Палестинец, който се опита днес да нападне с нож израелци на автобусна спирка на окупирания бряг на река Йордан, беше убит от израелските сили, съобщи армейски източник. Палестинското министерство на здравеопазването потвърди смъртта на предполагаемия нападател, идентифициран като Амир Атеф Раяне, предаде Франс прес.

Според израелската армия, човекът излязъл от превозно средство, приближило се до военен пост на кръстовището Гитай Ависар, а после се втурнал с нож към автобусната спирка, където имало цивилни и израелски войници. Войниците открили огън по нападателя и го неутрализирали, съобщи същият източник, като уточни, че няма пострадали сред израелците.

Палестинецът е бил млад човек от село Карауат Бани Хасан, близо до град Салфит в северната част на Западния бряг, територия, окупирана от Израел от 1967 г.

От октомври 2015 г. в Ерусалим, на окупирания Западен бряг и в Израел има нападения срещу израелци с хладно оръжие, извършвани най-често самостоятелно от млади палестинци. Въпреки че този тип атаки постепенно намаляха, през последната година насилието и сблъсъците на Западния бряг се увеличиха, сочат данни на израелската армия и ООН.

Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси е регистрирала през първите 10 месеца на 2021 г. 410 нападения на израелски заселници срещу палестинци при 358 за цялата 2020 г.

В годишния доклад на израелската армия се посочва, че през 2021 г. са били извършени 100 нападения срещу израелци на окупирания Западен бряг при 60 през предходната година. Към тях се прибавят и 5 532 инцидента с хвърляне на камъни спрямо 4 000 година по-рано.

Колонизацията, отнемането на земи и изгонването на палестинци от Източен Ерусалим, както и "тероризмът на заселниците" може да доведат до "експлозия" на Западния бряг, предупреди вчера палестинският президент Махмуд Абас в телефонен разговор с руския президент Владимир Путин.
БТА