/ БТА
Пожар в болница в Южен Тайван отне живота на най-малко девет души в един от най-тежко пострадалите от тайфуна "Кратон" райони.

Пламъците избухнаха в лечебното заведение в провинция Пинтун. Бедствието достигна по-рано днес сушата и донесе със себе си проливни дъждове и ураганен вятър, парализирайки напълно живота в някои части на Тайван.

Войници от близко поделение бяха мобилизирани да помогнат на медиците и пожарникарите при евакуацията на пациентите и потушаването на огъня. Според медийни публикации 176 пациенти са били изнесени на носилки и с колички и  са били транспортирани с линейки до специално обособени наблизо места за настаняване.

"Кратон" връхлетя сушата в околностите на големия пристанищен град Каосюн с пориви на вятъра, достигащи скорост от 126 км/ч, съобщи местната метеорологична служба.

Бавно придвижващият се тайфун засипа с порои източните и южните части на Тайван през последните дни и принуди хиляди души да се евакуират от планинските райони, където може да възникнат свлачища и от районите с по-малка надморска височина, които могат да бъдат залети от приливни вълни. Метеоролозите в Каосюн и провинция Пинтун предупредиха населението да не излиза навън, когато окото на бурята достигне района, в който живеят.

Наводненията и бурният вятър причиниха значителни щети на различни отрасли, от рибния до химическия, и нарушиха транспортните връзки и работата на електропреносните мрежи.

В последните години Тайван постигна осезаем напредък в гарантирането на противопожарната защита на обществените сгради, като забрани пушенето и засили проверките за спазването на строителните изисквания.

 Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Владимир Сахатчиев/БТА