/ iStock/Getty Images
Двама души загинаха, а повече от 100 са ранени, след като тайфунът Кратон връхлетя Тайван и доведе до опустошителни ветрове и дъждове, предаде АФП.

По данни на Централната метеорологична администрация на Тайван (ЦМА), преди да достигне южния пристанищен град Каосюн, тайфунът е бил с постоянна скорост от 126 км/ч и пориви до 162 км/ч.

Въпреки че ръководителят на ЦМА Ченг Чиа-пинг заяви, че се очаква тайфунът да отслабне бързо, жителите на Каосюн бяха призовани да намерят подслон.

„В този район ще има ветрове с разрушителна сила, причинени от тайфуна. Потърсете подслон възможно най-скоро“, предупредиха от ЦМА.
Кметът на Каосюн, Чен Чи-май, заяви, че градът е изпитал „най-силните ветрове“ преди навлизането на тайфуна на сушата.

„Призоваваме жителите да не излизат навън, освен ако не е необходимо. Досега в Каосюн са регистрирани 356 случая на бедствия, предимно
падащи дървета и рекламни табели“, каза кметът.

Проливните дъждове и мощните ветрове, отприщени на острова, вече са довели до смъртта на най-малко двама души, двама са изчезнали и 123 са ранени, съобщиха от Националната противопожарна агенция.

Тайфунът наруши трафика, което доведе до спиране на всички вътрешни полети за втори ден и до отмяната на около 240 международни полета.

По данни на Министерството на вътрешните работи в целия Тайван са евакуирани близо 10 000 души.
Кратон е предизвикал кални свлачища и наводнения и е повредил къщи и пътища в някои райони, докато бавно се придвижва към Тайван.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС