Най-малко 57 души починали от топлинен удар в Япония за седмица
Най-малко 57 души починали от топлинен удар в Япония за седмица / снимка: БГНЕС, архив

Миналата седмица в Япония са починали от топлинен удар най-малко 57 души, а повече от 9400 пострадали са откарани за лечение в болници. Това съобщи днес японската правителствена служба за контрол върху пожарите и стихийните бедствия, предаде ИТАР-ТАСС.

Тази година жегите в Япония са взели безпрецедентен брой жертви - през цялата 2009 г. от топлинен удар са загинали само 16 души в цялата страна, отбелязва агенцията. Само миналия петък в местните болници са били приети почти 1700 души със симптоми на прегряване и обезводняване на организма. Неофициални изчисления на местни медии сочат, че от началото на месеца в Япония са починали от топлинен удар вече 80 души, главно хора на възраст над 65 години, допълва БТА. По данни на службата за бърза помощ, повечето са болни на легло, пострадали в собствения си дом. 

В средата на юли в Япония се установи обичайното за сезона горещо и влажно време - температурите на сянка надхвърлят 35 градуса, а в много райони от страната почти достигат 40. За японското лято са характерни т. нар. тропически нощи - дори през тъмната част на денонощието температурата не пада под 26-27 градуса, припомня агенцията.