военен
военен / iStock/Getty Images
Най-малко 14 бунтовници дисиденти от бившите Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК), които се разоръжиха след мирно споразумение през 2016 г., са загинали вчера при боеве в югозападната част на Колумбия, предаде Франс прес, като цитира информация на властите.

Едуардо Сапатейро, командващ сухопътните сили на страната, съобщи в Twitter, че войниците са били нападнати с бомби. Загинал е един военен и са били ранени 7.

Министърът на отбраната Диего Молано обяви по-рано, че при военна операция в района на Архелия са били неутрализирани 14 лица. Според него войниците са участвали в специална операция, наредена след атентат с кола бомба в района на Коринто, за която бяха обвинени дисиденти от ФАРК.

Около 2500 бивши бунтовници, които нямат единно командване и са пръснати в различни групи, живеят предимно от наркотрафик и от незаконна минна дейност. В района на Каука, където се намира Коринто, те се борят за тези доходи с Армията за национално освобождение - последната бунтовническа група, която все още действа в Колумбия, отбелязва АФП.
БТА