/ Istock
Река Маккензи, която е най-дългата и пълноводна в Канада, спадна до рекордно ниски нива поради горещото и сухо време, съобщи сайтът Си Ти Ви. 

Според хидролога Райън Конън нивото на реката е намаляло с 2 метра. Обикновено през летния сезон това се случва с не повече от 50 см. Специалистът добави, че никога досега не са регистрирани такива показатели. Конън отдаде това на горещото и сухо време, както и на продължаващите климатични промени. 

Този спад е още по-драматичен, тъй като преди две години реките и езерата в системата на река Маккензи са били на рекордно високи нива. "Фактът, че нивото на водата е намаляло толкова драстично, определено е безпрецедентно събитие", каза Конън.

Река Маккензи е дълга 1738 км и преминава през пет западни канадски региона. В момента на много места от провинциите Алберта и Британска Колумбия температурите достигат до 40 градуса. Спадът на нивото на реката затруднява доставянето на стоки до отдалечени населени пунктове, където поради липсата на сухопътни пътища транспортът се извършва по вода. Така живее предимно коренното население на Канада. 

"Обикновено можеше да се отиде до тези потоци, за да се ловува и да се правят различни други неща. Ако това продължи твърде дълго, ще започнат да се появят проблеми с продоволствената сигурност", каза Дитер Казон, управител на земите и ресурсите във Форт Симпсън.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Анна Владимирова/БТА