/ iStock/Getty Images
В Окръжния съд в Инсбрук е заведено дело за 250 милиона евро, които зависят от автентичността на един подпис. Такива суми са рядкост за този съд, но още по-голяма атракция представляват страните по него.

От едната страна е Елена Батурина - най-богатата доскоро жена в Русия и вдовица на бившия кмет на Москва Юрий Лужков. Тя се съди с брат си Виктор Батурин за изплащане на обезщетение от съвместния им бизнес. Това става ясно от документи, които са станали достояние на австрийския вестник „Дер Шандарт”. Двамата основават в началото на 90-те години фирма „Интеко” (Inteco), която през годините се разрасна до промишлен концерн и компания за недвижими имоти.

Защо Инсбрук?

Батурина е известна със слабостта си към Австрия, където развиваше активен бизнес. Преди две години тя се раздели с луксозния си 5-звезден хотел „Гранд Тиролиа”. Форбс оценява състоянието на 51-годишната бизнесдама на 1,1 милиарда евро. Тъй като втората ѝ адресна регистрация е в Тирол, брат ѝ Виктор Батурин имаше възможността да подаде жалба в съда в Инсбрук.

Първоначално дейността на „Интеко” започва с производството на пластмасови изделия като прибори за еднократна употреба и мебели. Впоследствие фирмата започва да се разширява и да развива дейност в областта на строителството и недвижимите имоти, където братът и сестрата създават циментова империя. По това време Москва е локомотивът на руската икономика, а нуждата от цимент за различните строителни проекти беше безкрайна.

Изданието посочва, че споровете между Батурини е с поне 10-годишна давност, не само поради личностни различия, но и заради разликата във вижданията за развитие на бизнеса. Оттогава битката е заради едно споразумение, което двамата подписаха през 2008 г.

Споразумението би трябвало да изчисти спорните въпроси, но братът и сестрата имат различни версии относно приложението към него.
В документа, представен от Елена Батурина, брат й се отказва от обезщетение, което съответства на 25 % от акциите на компанията, които съответстват на сумата от около 250 милиона евро. Според Виктор, това не е вярно, а сестра му е фалшифицирала неговия подпис.

„Защо да ѝ подарявам дела си, това няма да направи никой”, споделя той пред изданието.

Говорител на Елена Батурина заяви, че в случая трябва да се приложи руското законодателство и производството да бъде прекратено.
Австрийският съд обаче потвърди своята компетентност по случая и възложи на съдебен експерт да направи експертиза на подписите. Експертизата на подписа на Батурин вече е анализиран, а в началото на септември предстои това да стане и с подписа на Батурина. Резултатът ще покаже дали подписът върху споразумението е подправен. 
БГНЕС