/ Getty images
Стотици хиляди протестиращи се събраха в Барселона за обща стачка, парализирайки града под призиви за отделяне на Каталуния от Испания. Според данни на полицията, около 525 000 души са се присъединили към демонстрацията, за която хиляди пристигнаха в града от пет града в региона

Последната вълна на вълнения, предизвикана от тежките присъди на сепаратистки лидери по-рано тази седмица, направи дългогодишния въпрос за независимостта на Каталуния отново централен за политическия дебат в страната, на фона на предстоящите поредни извънредни парламентарни избори на 10 ноември.

Масови демонстрации, започващи от различни части на Каталуния, се събраха в регионалната столица Барселона, блокирайки големи булеварди на фона на голямо полицейско присъствие.
 


По данни на Министерството на благоустройството на Испания, в чиито компетенции влизат транспортните инфраструктури, с оглед на общата стачка и планираните многолюдни демонстрации в Каталуния днес са взети мерки да се гарантира обществения транспорт и свободата на придвижването в Каталуния и специално в Барселона.

Стачката доведе до предприемането на превантивни мерки като затваряне на търговски вериги и магазини, неучебни дни за училища и университети, отменяне на концерти, спортни събития и театрални представления. Пренасочен е морски круиз с 918 туристи, който ще акостира във Валенсия вместо в Барселона. Врати са затворили емблематични културни забележителности като катедралата „Саграда фамилия” в Барселона.
 


На международното летище в Барселона днес са регистрирани 57 отменени полета, повечето на компаниите „Vueling“ и „Iberia“. Според испанските власти въпреки това обстановката на летището е нормална, защото са взети мерки да не се повтаря колапсът преживян в началото на тази седмица.

От страна на автономното правителството на Каталуния също многократно бе заявено, че няма да се толерират прояви на насилие, а само мирни шествия и протести.

Предпазни мерки са взети и в други големи каталунски градове като Жирона и Лерида, където над 70% от магазините и заведенията ще останат затворени. Поради инциденти и блокади на пътя от групи протестиращи днес е силно затруднено преминаването на границата с Франция и в двете посоки. Протестиращите затрудняват трафика от Каталуния към Андора по шосе N-145 - единственото, по което е възможен достъп от испанската територия. Проблеми има също по магистралите AP-7 в двете посоки при Жирона и AP-2 при Лерида, както на националната пътна мрежа, така и по автономната, като има проблемни участъци с инциденти от горящи автомобилни гуми. Около 20 пътни артерии в Каталуния са с временно прекъснат трафик.
 


Железопътният транспорт функционира, но със закъснения, като са гарантирани минимални услуги от 33 %. Местните власти обявиха, че ще осигурят функционирането на метрото и автобусите на 50 % от нормалния график, но само в часовете от 17.00 часа до 20.00 часа местно време, а след това ще се намали на 25 %.
 


От външното Ни министерство препоръчват на българските граждани да не предприемат без неотложна необходимост пътувания до Каталуния в дните на протестите, а постоянно пребиваващите в областта български граждани или туристи да избягват районите, в които се организират протестни мероприятия.

Генералното ни консулство в Барселона и посолството ни в Мадрид следят ситуацията и са готови да оказват съдействие при необходимост. Българските граждани могат да се свържат с ГК Барселона на телефон: +34 937 969 950, както и на телефона за спешни случаи: +34 619 217 097 и с посолството в Мадрид на телефони: +34 913 455 761; +34 913 456 651 и на дежурния телефон в извън работно време: + 34 678 013 846.