Над 9000 души са убити от началото на конфликта в Източна Украйна
Над 9000 души са убити от началото на конфликта в Източна Украйна / БГНЕС

Над 9000 души са убити от началото на конфликта в Източна Украйна, избухнал през април 2014 г. Това сочат нови данни, разпространени днес от ООН, предаде Франс прес.

Общият брой на жертвите е най-малко 9098 загинали и 20 732 ранени, съобщи в тримесечния си доклад Върховният комисариат на ООН за човешките права. Данните обхващат цивилните, военнослужещите и членовете на въоръжени групировки.

Между 16 август и 15 ноември са били убити едва 47 цивилни, а ранени - 131, посочва ООН и изтъква, че "конфликтът в някои части от Източна Украйна (. . .) сега далеч не е толкова интензивен".

Насилие в Източна Украйна

Причина за новите жертви са предимно неизбухнали боеприпаси, останали от войната, и самоделни взривни устройства, се казва в документа. Експертите отбелязват също, че "притокът на боеприпаси, оръжия и бойци от Русия към териториите, контролирани от въоръжените групировки, продължава и това прави ситуацията крайно нестабилна".

Изтъкват се и "оставащите сериозни тревоги по повод положението с правата на човека (. . .), включително продължаващата безнаказаност, мъчения и липса на правова държава в Изтока (на Украйна), както и тежката хуманитарна ситуация за жителите на засегнатите райони и вътрешно преместените лица".

Близо 2,9 милиона души живеят в зоната на конфликта и продължават да срещат трудности в упражняването на икономическите и социалните си права, по-специално в достъпа до качествени медицински грижи, жилища, социални услуги, обезщетения за повредено, иззето или ограбено имущество, пишат авторите на доклада.

Дрон засне разрушенията в Донецк (ВИДЕО)

Положението на тези лица може да се влоши допълнително с идването на зимата и заради спънки, каквито срещат в дейността си хуманитарните организации.

ООН заявява, че хора от украинските служби за сигурност изглежда се радват на "голяма безнаказаност", доколкото сигналите и разследванията срещу тях са рядко явление. В доклада се споменават случаи на "отвличания, произволно задържане, изтезания и малтретиране на лица, заподозрени в посегателство върху териториалната цялост, тероризъм или подкрепа за самопровъзгласилите се "Донецка народна република" и "Луганска народна република".

Гражданското население на Източна Украйна, пострадало от конфликта, приключва годината тъй, както я започна - в много тежка ситуация, що се отнася до хуманитарните въпроси и човешките права, заяви върховният комисар за правата на човека Заид Раад ал Хусейн, цитиран в комюнике.

Източник: БТА