/ Gulliver/Getty Images
Повече от 29 000 деца са убити от началото на гражданската война в Сирия през 2011 г., се казва в доклад на базирана в Лондон неправителствена организация Сирийски наблюдател за човешки права (СНЧП).

Доклад: ИД се е възползвала от турската инвазия в Сирия и от американското изтегляне

В доклада се казва, че е документирана смъртта на 22 753 деца от ръцете на силите на режима на Асад и техните съюзнически сили от Иран.

Най-малко 186 деца са били убити при химическите атаки на режима, а 305 са загинали поради недохранване и недостиг на лекарства в областите, обсадени от режима.

Путин и Ердоган обсъдиха турската офанзива в Сирия

Според доклада действията на руските сили поставят войските на Москва на второ място, тъй като техни действия са убили 1 928 деца, а 984 деца са убити от сирийските опозиционни сили, 956 от джихадистите от Ислямска държава, 924 от международната коалиция, ръководена от САЩ, и 214 от Сирийските демократични сили (СДС).

Ожесточени боеве между сирийски и турски войски в Сирия

Междувременно 5 344 деца остават в ареста, включително 3 618, държани от режима на Асад и 722, държани от Отредите за защита на населението (ОЗН).
Най-малко 326 деца също се държат от Ислямска държава в райони, които са под неин контрол.

Сирия е затънала в ожесточена гражданска война от началото на 2011 г., когато режимът на Башар Асад предприе крути мерки срещу протестиращите.
БГНЕС