/ iStock/Getty Images
Над 27 000 прасета са починали от Класическа чума по свинете (КЧС) в Индонезия, като още хиляди са изложени на риск, съобщи представител на санитарните власти, цитиран от Франс прес.

Хиляди прасета умряха през последните три месеца в провинция Северна Суматра, като темпото на смъртност се засилва, посочиха властите.

В Япония изклаха стотици свине заради епидемия от свинска треска

Всеки ден между 1000 и 2000 прасета умират. Това е доста голям брой, заяви шефът на местната ветеринарна служба в столицата на провинцията Медан.

Той допълни, че засегнатите прасета са малка част от общо 1,2 милиона свине, отглеждани в Северна Суматра, която е предимно християнска провинция в мюсюлманската като цяло Индонезия и свинското е важна част от местното изхранване.

Лабораторни тестове са установили, че прасетата са измрели от КЧС, като официални представители посочиха, че проверяват и за африканска чума по свинете. И двете болести не са опасни за човека.

През 2017 година епидемия от класическа свинска чума засегна провинция Източен Нуса-Тенгара, като над 10 000 прасета починаха. Това нанесе сериозни финансови щети на местните фермери.

Германия взима драконовски мерки срещу Африканската чума по свинете

Класическата чума по свинете разпространена в някои държавив Азия, Африка, Централна и Южна Америка. Към настоящия момент в Европейския съюз.

КЧС не е разпространена, като последното огнище при домашни свине и случай при диви свине са съответно констатирани през 2014 и 2015 година в Латвия. В България за периода 2002 –2008 има констатирани 14 огнища при домашни свине вобластите Ямбол, Шумен, Силистра, Перник, Кюстендил, Бургас, като последното огнище е констатирано през 2008 г. в обл. Кюстендил. През 2009 година са установени случаи при диви свине в обл. Силистра, като последният в областта и в България е регистриран през ноември 2009 г. Понастоящем България е със статут на официално свободна от класическа чума по свинете.
 
БТА