/ БТА
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и руският външен министър Сергей Лавров призоваха за сътрудничество и честен диалог на първата си среща в Рейкявик, в кулоарите на Арктическия съвет, предаде Франс прес.

"Нашата визия е, че ако ръководителите на Русия и САЩ могат да работят в сътрудничество. . . светът ще бъде по-сигурен", каза пред журналисти Блинкън по време на двустранната среща в исландската столица.

"Искаме стабилни и предвидими отношения с Русия. Смятаме, че това е добре за нашия народ, добре за руския народ и добре за света", добави той.

"Но ако Русия се държи агресивно с нас, ние и нашите партньори и съюзници ще отговорим", предупреди той.

"Готови сме да обсъдим всички въпроси, без изключение, при условие че диалогът е искрен. . . и на базата на взаимно уважение", каза от своя страна Лавров.

Двамата мъже изброиха няколко възможни теми за диалог, в това число пандемията, климатичните промени, Северна Корея, Иран и Афганистан.

"Нашите подходи са много различни що се отнася до анализа на ситуацията на международната сцена", но "най-важното е, че опитваме да извлечем максимума от дипломатическите възможности и оценявам високо, че демонстрирате такова желание", каза Лавров на американския си колега.

По думите му Москва е готова "да разчисти останките", наследени от предишните американски правителства, включително "функцуионирането на дипломатическите мисии", които работят днес с минимален капацитет заради реципрочното изгонване на дипломати.

Антъни Блинкън е изразил тревога във връзка с разполагането на руски войски край границата с Украйна. Това съобщи Държавният департамент, предаде Франс прес.

Блинкън е казал също, че се безпокои за здравето на руския опозиционер Алексей Навални и заради репресиите срещу опозиционни организации в Русия.
БТА