На конференция в Ню Йорк обсъждат стратегии за намаляване на вредните емисии
На конференция в Ню Йорк обсъждат стратегии за намаляване на вредните емисии / netinfo

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг обяви, че неговата администрация ще работи за 30-процентно намаляване на емисиите вредни газове в мегаполиса до 2030 година. Три са стълбовете, на които се опира неговата стратегия за постигане на тази цел: "използване на чисти горива за отопление, заместване на старите, силно замърсяващи генератори с нови и намаляване на свързаните с транспортните средства емисии на въглероден двуокис чрез въвеждане на такси за управление особено в натоварените часове."

Това заяви Блумбърг в своето обръщение към кметовете на най-големите градове в света и президенти на мощни корпорации, както и експерти по околната среда, събрали се в Ню Йорк, за да намерят път за справяне с глобалното затопляне и последствията от него.

Дискусиите, които се проведоха в Есекс Хауз, бяха обособени в няколко панела. Веднага след откриването на Конференцията за справяне с климатичните промени започна заседание, ръководено от кметовете на Торонто и Чикаго и управителните директори на Ситигруп и Юнайтед Текнолъджис Корпорейшън, по заплахите и цената на глобалното затопляне в световен мащаб. Акцент беше поставен върху факта, че предприемането на действия за справяне с проблема би довело до нови възможности за бизнес и създаване на нови работни места.

Следващият панел, модулиран от кметовете на Лондон, Сан Франциско и Куритиба, се фокусира върху мерките, които големите градове трябва да предприемат, за да намалят задръстванията и емисиите на вредни газове, свързани с транспорта, съобщи БТА.

Кметът на Лондон Кен Ливингстън даде пример с факта, че за една година таксата за шофиране в града в натоварените часове, която бе въведена от неговата администрация, е довела до 38-процентно намаляване на трафика на частни коли в Лондон и до 80-процентно нарастване на велосипедистите, както и увеличаване на пътниците в автобусите от един на шест милиона. Този модел според кмета Ливингстън е довел до 20-процентно намаляване на емисиите от въглеродни газове.

"Зелени линии" каза, че се разработват в бразилския град Куритиба неговият кмет Рича. Това са пътни артерии, в които целият трафик е с коли, които горят "зелено гориво" и са оградени с растения, ограничаващи вредните емисии.

Губернаторът на Токио Шинтаро Ишихара разказа по време на третия панел от конференцията за програмата, въведена в японския мегаполис за подмяна на водопроводните тръби, които силно ще намалят разхода на вода в града.

Разработване на образователни програми за използване на водата даде като пример за повишаване на обществената съзнателност, кметът на Йоханесбург Амос Масондо. Други лидери на големи градове посочиха, че могат да бъдат въведени евтини технологии за намаляване на консумацията на вода в тоалетните и душовете.

Следобед дискусията беше насочена от лорд Майкъл Хейстингс от КейПиЕмДжи към стратегии за икономическо развитие на градовете, които да са съобразени с опазване на околната среда и намаляване на вредните емисии.

Последната дискусия от днешния ден се фокусира върху проектиране и изграждане на "зелени сгради" в гъсто населените мегаполиси.

Конференцията за климатичните промени, която събра в Ню Йорк делегации от 46 мегаполиса от шест континента продължава утре с дебати за източници на възобновяема енергия и механизми за обмяна на информация по програми, свързани с намаляване на последствията от глобалното затопляне. Бившият американски президент Бил Клинтън се очаква да направи обръщение към делегатите.