Мюлер: Инцидентът във френската АЕЦ не бива да се приема лековато
Мюлер: Инцидентът във френската АЕЦ не бива да се приема лековато / netinfo

Германският държавен секретар за околната среда Михаел Мюлер заяви, че инцидентът от вторник в ядрената централа Трикастен в Болен, Франция, не трябва да се приема лековато, предадоха Франс прес и БТА.

Разпиляване на радиоактивни отпадъци, съдържащи уран, стана в атомната централа в Болен в Южна Франция. Според шефа на Комисията за независими проучвания и информация за радиоктивност Корин Кастание, рискът от това изтичане е незначителен за здравето. Инцидентът е станал при почистване на резервоар и е първият от този род в създадената през 1975 година централа.

"Не е дреболия, когато активен уран проникне в почвата", каза Мюлер, чиято Социалдемократическа партия е против ядрената енергия. Той обяви, че е поискал от германска компания за антирадиационна защита да анализира инцидента.

"Опитваме се да получим информация от френските власти", съобщи говорител на германското министерство на околната среда. Случаят показва, че ядрената енергия е "високорискова технология", добави говорителят.

Според френските ядрени власти няма пряка санитарна опасност за населението.
По обновени данни 75 кг природен уран са изхвърлени в почвата, или 6,25 куб.м разлив, което прави 12 грама уран на литър.

Преди десет години Германия реши да се откаже от ядрената енергия за граждански цели и да закрие постепенно всичките си ядрени централи до 2020 г. Това решение обаче често е предмет на спор, напоследък най-вече заради рязко увеличените цени на петрола и природния газ.